Blog

Variste Şehir Efsaneleri

Varis tedavisi hakkında halk arasında birçok yanlış bilgi dolaşmaktadır. Bu bilgiler çok eski yıllardan beri halk tarafından kulaktan kulağa yayılarak günümüze kadar gelmiştir.
Variste Şehir Efsaneleri.

          Doğru bilgileri "Varisin Şehir Efsaneleri" adı başlığında hazırladığım blog yazımda okuyabilirsiniz.

 

1.       Varis kozmetik bir sorundur.

Hayır, Yanlış… Ciddi semptomlara sebep olan varis problemlerini, kişiler genellikle yorgunluk olarak düşünürler. Yorgun olarak algıladıkları şikayetlerin, varis problemi olduğunu düşünmezler. Ancak kramp, bacakta ağırlık hissi, şişlik hissi ve şişlik, kaşıntı, dolgunluk, ağrı gibi şikayetlere neden olur. Bunlar giderek artar ve bazen kişiyi uykusundan uyandıracak kadar artabilir. Varis sorunu ilerlemiş kişilerde daha sonra, bilek çevresinden başlayarak renk değişimlerine, ciltte sertleşme ve incelmeye, kanamaya ve varislerin içinde pıhtılaşmaya sebep olabilir.

2.       Varis yaşla birlikte ortaya çıkan kaçınılmaz bir sorundur.

Hayır, bu bilgi kesinlikle yanlıştır. Gençlerde de varis oluşumu vardır, gençken varisi olan kişilerin yaşları ilerledikçe varis problemlerinin artması ve ciddileşmesi doğrudur. Bu kişilerin teşhisinin yapılması ve önceden tedavi edilmeleri önemlidir. Kişilerde aile tarafında yatkınlık varis sebeplerinden biri olabilir. Daha çok kadınlardaki hormon değişiklikleri varisin kötüye gitmesine sebep olabilir. Hamilelik dönemi bu yüzde kadınlar için riskli bir dönemdir.

3.       Varis kadınların sorunudur.

Hayır, varis hem kadınlarda hem de erkeklerde olabilecek bir sorundur. Erkeklerde de genç yaşlarda başlayabilmekte olan varis, aynı zamanda meslek gruplarıyla ve ailesel yatkınlıkla ilgili olarak kötüye gidebilir. Variste oluşan yaralar, erkeklerde ileri seviyelerde daha hızlı oluşur.

4.       Egzersiz / koşu varise sebep olur.

Yanlış, hiçbir egzersiz varise neden olmaz koşu da bu egzersizlerin içindedir.  Aslına bakılırsa egzersiz varise sebep olmamakla kalmayıp varise iyi bile gelir. Özellikle yüzme, yürüyüş, koşu gibi bacak kaslarımızı çalıştıran egzersizler kişi için önemli ve faydalıdır. Varisi olan kişilerde egzersiz süresince varis çorabı giyilmesi kanın bacaklarda birikmesini önler ve egzersizin kalitesini çoğaltır. Varisi olup düzenli spor yapa kişiler için “Sporcu Kompresyon (Varis) Çorabı tavsiye edilir.

5.       Varis her zaman görülebilir.

  Hayır, bazen görülmeyebilir. Görülmemesi durumunda, varisli olan damarlar kişinin cilt yüzeyine yeterince yakın değildir. Bunun dışında, eğer damarlar genişletecek kadar ilerlememişse yine kişinin cilt yüzeyinde görülmeyebilir. Başka bir nedende, obezite sorunu olan insanlarda yağ dokusunun içinde görülememesidir. Görülmese bile, varis semptomlarında ayakta şişme, kramplar, dolgunluk, ağrı vardır.

6.       Ayakta durarak iş yapmak varise sebep olur.

Yanlış, kesinlik verip direkt varise sebep olur denemez. Bazı varis semptomlarına neden olur bunlar uzun süreli olarak ayakta kalmaya bağlıdır. Ancak yine de doğrudan varise bağlı değildir. Fakat yapısal ve ailesel olarak bir yatkınlık varsa ayakta durmayı gerektiren işlerde (aşçılık, kuaförlük, öğretmenlik, cerrahlık, güvenlik görevlisi olmak) çalışmak varisin genç yaşlarda başlamasına ve giderek kötüleşmesine neden olur. Bu tip durumlarda varis çorabı semptomların azalmasına ve varis başladıysa ilerlemesini yavaşlatmasına yardımcı olur.

7.       Yaşam şekli değişikliğinin bir faydası yoktur.

Yanlış, fazla kilo (obezite) varis sorunlarına pek de yardımcı olmaz. Boy ve kilo oranının orantılı olması her yerde önemli olduğu gibi burada da çok önemlidir. Vücudumuz için daha bol egzersizli bir hayat kişinin bacaklarındaki kan dolaşımını arttıracağından bacak dolaşımı için çok önemlidir. Bacak dolaşımının rahatlatılması için karın içi basıncının azaltılması ve kabız olmamaya dikkat etmek bu sayede ıkınma ihtiyacının aza düşürülmesi yararlıdır. Bir de fazla sıcak yerlerde durmak, kaplıca, sauna gibi çok sıcak alanlar tavsiye edilmemektedir.

8.       Cerrahi Ameliyat tek tedavi seçeneğidir.

Yanlış, varis ameliyatlarının uzun zamandan beri en çok bilinen ve kullanılan, varisli olan damarların çıkarılması için kullanılan bir yöntem olsa da teknoloji artık ilerlediğinden dolayı varis tedavisi kesi gerektirmeden damar içine girilebilmektedir ve damar içi kapatma yapılabilmektedir. Kapatma yapmak için Glue (yapıştırıcı) veya MOCA (mekanikokimyasal) yöntemler ya da radyofrekans veya lazer gibi ısı yöntemleri kullanılabilir. Doppler Ultrasonografi ile hangi tedavi yöntemini sizin için daha yararlı olacağını öğrenebilirsiniz.

9.       Varis ameliyatlarında Genel anestezi uygulamak gerekir.

Yanlış, genel anestezi artık gerekmiyor olsa da lokal anestezi gerekmektedir. Eğer hasta heyecanlıysa ve gerekiyorsa hastayı sakinleştirmek için sakinleştirici verilebilir.

10.   Varis ameliyatlarından sonra iyileşmek çok uzun bir süreçtir.

  Hayır, özellikle hasta yeni yöntemlerle yapılan operasyonlarda hızlıca iyileşebilir. Yürümeye ve yemek yemeye başlayabilir. Varis sorunun büyüklüğüne dayanarak o gün veya ertesi gün sabahı taburcu olabilir. Bütün gün yatması gerekmez. Bütün yatmanın gerekmediği bu operasyonlarda iyileşme süreci hızlıdır. Hasta operasyondan 1-2 gün sonra işine dönebilir.