Blog

Derin Ven Trombozu Önlenebilir mi?

Vücutta derin ya da yüzeysel olarak yerleşmiş toplardamarlar bulunmaktadır. Bu damarlar insan için hayati önem taşır. Derin ven trombozu, derin toplardamar içerisinde kan pıhtılaşması anlamına gelmektedir.
Derin Ven Trombozu Önlenebilir mi?.

Vücudun herhangi bir yerinde olabildiği gibi, çoğunlukla kalçanın alt kısmında meydana gelir. Pıhtının bir kısmı koptuktan sonra kan içerisinde doluşarak akciğere kan akışını engeller ve çok kötü sonuçlar doğurabilir.

Derin ven trombozuna kimi zaman flebit ya da tromboflebit adı da verilmektedir.

Derin ven trombozu nedir, sorusunu yukarıdaki şekilde rahatlıkla yanıtlayabiliriz. Toplardamarlar kalbe kan taşımaktan sorumlu oldukları için kanın pıhtılaşması oldukça kötü sonuçlara yer açabilir. Şunu da belirtmek gerekir ki, derin toplardamarlarda görülen derin ven trombozu, yüzeysel damarlarda görülenden daha tehlikelidir.

Çoğu zaman toplardamar hastalığı olan DVT ile, atardamarın tıkanması karıştırılıyor. Oysa bu ikisi birbirinden farklı problemlerdir. Toplardamarlar kirli kanı kalbe götürmekle görevlidir ve DVT ile pıhtının kalbe gitme ve hayati problemler ortaya çıkarma olasılığı bulunmaktadır.

Derin Ven Trombozu Belirtileri

Derin Ven Trombozu belirtileri arasında en çok ayak şişliği ve ağrı görülür. Bacaktaki tıkanmalar genel olarak baldır kısmında başlayarak yukarıya doğru ilerlemektedir. İlerleme ne kadar fazlaysa, ağrı, acı o denli fazla olacaktır. Eğer DVT kasıklara kadar ilerlemişse, bu hastalığın şiddeti en yükseğe çıkar.

Aynı zamanda parmak ya da ayakta morarma da, DVT’nin belirtileri arasında sık olarak görülür.

En kötü derin ven trombozu belirtisi, akciğere pıhtı ulaşmasıdır. Erken tanı konulur ve kan sulandırıcı ilaç kullanılırsa, akciğere pıhtı atma ihtimali oldukça azalır.

Derin ven trombozu önlenebilir mi?

Derin ben trombozu nedir, belirtileri nelerdir açıkladıktan sonra, DVT’ye yakalamamak adına ne yapılması gerektiği hakkında kısa bir bilgilendirme yapalım. Erken tanı ile gerekli müdahale gerçekleştirildiği taktirde derin ven trombozu tedavisi yapılan bir hastalıktır. Derin ven trombozu genellikle kırk yaşın üstündeki bireylerde, gebelik sırasında ya da sonrasında kadınlarda, doğum kontrol hapı kullananlarda, ayak kırık ya da burkulmalarında, genetik olarak kanı pıhtılaşmaya meyilli olanlarda ve çok uzun süre yatakta kalanlarda görülmektedir.

Yukarıdaki sınıflandırmaya giren bireyler doktor önerilerine uyarak DVT’ye yakalanma riskini minimuma indirebilir.

Derin Ven Trombozu Tedavisi

Bacak toplardamarlarında pıhtılaşmaya rastlandığında hemen kan sulandırıcı ilaç tedavisine başlanır. Bu ilaçlar kanı sulandırıp pıhtının kalbe ya da akciğere ulaşmasını engellese de pıhtıyı yok etmez. Bu ilaç doktor önerisiyle en az üç ay süreyle kullanılmalıdır.

Aynı zamanda varis çorabı kullanımı yine uzman doktor tarafından önerilecektir. Varis çorabı yalnızca yatarken çıkartılmaktadır. Genel olarak varis çorabının iki yıl giyilmesi önerilmektedir.

Derin ven trombozu tedavisi olarak kesin çözüm olan anjiyo yöntemi önerilmektedir. Bu tedavi, pıhtıyı temizlemeye yarayan tek tedavi yöntemidir. Genel olarak pıhtının en yukarılara, kasıklara kadar ulaştığı durumlarda anjiyo yöntemi önerilmektedir. Elbette bu durum doktorun vereceği öneriler ile değişebilmektedir.

Derin ven trombozu nedir, belirtileri ve tedavileri nelerdir, gibi sorulara yanıt verdik. Umuyoruz ki sizin için faydalı olmuştur.