Blog

Varis Yaraları İyileşir mi, Tedavisi Var mı?

Bu yazımızda size varisin en kötü tarafından bahsedeceğiz; Varis Yaraları, Varis Ülserleri. Hastalık gelişiminde belki de gelinen en son nokta.
Varis Yaraları İyileşir mi, Tedavisi Var mı?.

Ayak bileğinizden başlamış renk değişiklikleri, ayağı ve bileği saran ince çok sıkı damar oluşumları, ayak bileğinde morarma ve ardından siyahlaşma, cilt altı dokunuzun sertleşmesi, cildin ve cilt altı dokunun elastikiyetini, esnekliğini kaybetmesi, cildinizin incelmesi, enfeksiyonlar ve ardından küçük bir çarpma, kaşıma gibi bir olayla yara açılması.

Toplardamarlarla ilgili bu yaralar; sebebin bulunup ortaya konması ve bu sebebe yönelik tedavi yapılmasının ardından hemen hemen tamamen kapanabilir. Burada önemli olan gerçekten hangi sistemi ilgilendiren bir sorun olduğudur. Bunun için konusunda uzman olan bir radyolog tarafından çok detaylı bir Doppler Ultrasonografi yapılır, “Damar Haritası” ortaya çıkarılır. Sorunun nerede olduğu bulunur.

Bacaklarımızda iki tane  ana sistem bulunmaktadır. “Yüzeysel Toplar Damar Sistemi” ve “Derin Toplardamar Sistemi”. Sorun “Yüzeysel Toplar Damar Sistemi” ile ilgili ise klasik bir varis sorunuyla karşı karşıya bulunuyoruz demektir ve varis ameliyatı olarak hasta bu sorundan tamamen kurtulabilir. Çoğu zaman hastalar bu durumu “Eyvah! Ameliyat mı olacağım” şeklinde karşılıyorlar. Oysa varis ülseri olan bir hastaya ameliyat olabilirsiniz demek çok büyük bir şanstır. Hasta ameliyatını olur, aylardır, yıllardır kapanmayan yarası hızla kapanır ve koruma önlemlerine de uyarsa yarası tekrar açılmamak üzere kapanır.

Diğer durum ise yani “Derin Toplardamar Sistemini” ilgilendiren durumlarda işler bu kadar basit değil, biraz daha karışıktır. Bu hastaların çok büyük bir kısmı “Derin Ven Trombozu” yani daha önceden bacak damarlarında pıhtı geçirmiş hastalardır. Bir kısmında ise damar anormalllikleri vardır.   Burada yapılan ameliyatlar klasik varis ameliyatları değildir. Her hasta için ameliyat uygun değildir. Hastalığın tüm bacak boyunca nereleri ve ne kadar tuttuğuna, karın içindeki toplardamarların da pıhtı geçirip geçirmediğine, anormal damar yapısının ne olduğuna bağlı olarak stent, ameliyat, stent + ameliyat gibi tedavi seçenekleri olabileceği gibi, bu şansı olmayan sadece ilaç ve kompresyon tedavisi önerdiğimiz bir hasta grubu da mevcuttur. Tüm bunları kararını verebilmek için öncelikle detaylı Doppler Ultrasonografi, ardından gereğinde BT(Bilgisayarlı Tomografi), MR(Manyetik Rezonans) ile Angio veya konvansiyonel Angio ile görüntülemeler yapılarak tedaviye karar verilir.

Fakat  özellikle belirtmek isterim ki varis ülserlerinde ilk basamak tedaviler ağızdan ilaç tedavisi, yara üstüne uygulanan ilaçlar ve “yara pedleri” ve en önemlisi “Kompresyon Tedavisidir”. Kompresyonu sağlayabilmek için çeşitli yöntemler vardır:

  • Kompresyon cihazları
  • Ülser Çorapları
  • Çoklu bandaj
  • İlaç emdirilmiş bandaj
  • Varis çorapları

Hangisinin ne şekilde kullanılacağına doktorunuzun karar vermesi gerekmektedir.

Kesinlikle unutulmamalıdır ki

Varis yarası kompresyon olmadan asla iyileşmez. Varis Tedavisi İçin: 0544 623 66 33

Sağlıcakla kalın sağlıklı kalın….